Gowanus

Plans revealed for new park at Gowanus Canal

May 30, 2018 By Raanan Geberer Brooklyn Daily Eagle
Eagle file photo by Lore Croghan

The Gowanus Canal Salt Lot, a triangular area just south of the place where all three branches of the canal meet, currently hosts a composting facility as well as the Gowanus Canal Conservancy’s nursery and educational facilities. The Environmental Protection Agency (EPA) has mandated that a new 4-million-gallon combined sewage overflow tank be constructed at the lot.

To make the idea environmentally friendly, Gowanus by Design, a nonprofit urban design advocacy group, has created a proposal for a “Gowanus Salt Lot Public Park” surrounding the tank. In the plan, all three buildings proposed by EPA would have a green roof. The west side of the park would be developed as a public park, and Gowanus by Design is also a proposing a field station for the site, 6sqft reports. The field station would be a research facility for “urban ecology, conservation, stewardship, and ecological literacy to support ecosystem management and human well-being,” according to the group.

Leave a Comment